Géntérképezés

A születésünk pillanatában adott a génállományunk, mely meghatározza az örökletes információkat, amelyek a későbbi betegségek kialakulásához vezethetnek, hajlamot biztosíthatnak. Génjeinkben nem a múltunk, hanem a jövőnk van megírva. Géntérképezés segítségével egyénre szabott terápiát tudunk kialakítani, amely a legkisebb mellékhatással hatásosabb.

A géndiagnosztikai vizsgálat az egyetlen olyan szűrővizsgálat, amely az emberi örökítőanyagba kódolt tulajdonságokat képes kimutatni. Megszületünk, és DNS állományunk innentől kezdve nem változik.

Mivel a vizsgált személy örökítőanyaga nem változik az élete folyamán, egy adott genetikai vizsgálatot csak egyszer kell elvégeztetni.

A vizsgálat fontossága abban rejlik, hogy ezeket a géneket a betegség megjelenése előtt vizsgálhatjuk.

Ismeretes azonban, hogy a genetikai szűrés csak a betegség hajlamot igazolja, ami NEM egyenlő a kialakult betegséggel. Ma például Amerikában az egészséges nő génvizsgálatra megy, hogy megtudja: hordoz-e olyan géneket, amelyek a rákos megbetegedés megjelenéséért felelnek. Ezt főként azoknál a nőknél fontos elvégezni, akiknek családjában már jelen volt például a mellrák. DNS-ből ki lehet olvasni a betegségekre való hajlamot is. Ha egy nő hajlamos a vérrögképződésre, abban az esetben nem javasolt fogamzásgátló tablettát szednie.

A géndiagnosztikai lelet ismeretében nagyobb gondot fordíthat a megelőzésre és a szorosabb kontrollra is, ezért a vizsgálat az orvosi prevenció fontos eszközévé vált.

A géndiagnosztikai vizsgálat elvégzéséhez mintavételre van szükség a vizsgált személyből, valamint a vizsgálati adatlap és beleegyező nyilatkozat kitöltésére.

Fontos, hogy a genetikai vizsgálat elvégzése előtt, kérje ki Dr. Együtt Mihály szakorvosi javaslatát.

Választható géndiagnosztikai vizsgálatok: géntesztek (egy szempontból vizsgál) és géntérképek (több szempontból vizsgál).

RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!