Csontritkulás GénTérkép

Mit vizsgál a Csontritkulási GénTérkép?
A géntérképezés a csontanyagcsere örökletes tulajdonságait határozza meg, és segítségével kétséget kizáróan megállapítható, hogy a vizsgált személyre milyen csontbontási és csontépítési folyamatok jellemzőek, melyek környezeti tényezők hatására akár csontritkulás kialakulásához is vezethetnek.

Miért érdemes elkészíteni a géntérképet?
A Csontritkulási GénTérképpel könnyen ellenőrizhető az a 7 legfontosabb gén (összesen 14 génváltozat), amelynek egyes változatai a csontritkulás kialakulásában játszanak szerepet. A genetikai hajlam igazolásával kialakítható olyan életvitel, amely hozzájárul a későbbiekben bekövetkező súlyos és nagy fájdalommal járó betegség elkerüléséhez.

Mi a Csontritkulási Géntérképezés menete?
A géntérképezés elvégzéséhez GÉNcsomag szükséges, amely tartalmazza a mintavételi eszközt, valamint a vizsgálathoz szükséges dokumentációkat (vizsgálatkérő lap és tájékoztató/beleegyező nyilatkozat).A szájnyálkahártya-mintavétel egy nagyon egyszerű, gyors és – ami a legfontosabb – fájdalommentes eljárás, melyet rutinszerűen használnak világszerte. A mintavételi pálcát és a vizsgálathoz szükséges dokumentációt normál postai úton be lehet küldeni a Laboratóriumnak. A leletet és a hozzá tartozó szakvéleményt elektronikus úton küldjük.

Amit a Csontritkulási GénTérképről tudni kell
A felnőttkori csontszövet megfelelő szerkezetének kialakulását, illetve megfelelő szerkezetben tartását a csontbontási folyamatok összehangolt működése biztosítja. Ha a csontépítő és a csontlebontó sejtek működésének egyensúlya megbomlik, csontritkulás alakulhat ki. Ez a betegség a világon több, mint száz millió embert érint.

A csontritkulás oka lehet környezeti tényező, mint pl. az elégtelen ásványi anyag bevitel vagy lehet genetikai jellegű, mely esetén a szervezetben normál ásványi anyag bevitel mellett is tapasztalhatóak a nem várt tünet együttesek és kialakulhat a betegség. Az osteoporosis (csontritkulás) csökkent csonttömeggel, károsodott csontanyagcserével jellemezhető metabolikus csontbetegség, amely fokozott törési kockázattal jár együtt. A „néma” kórnak számító csontritkulás egyik komoly veszélye épp az, hogy kezdetben teljesen tünetmentes, amikor azonban jelentkeznek a tünetek a betegség szinte visszafordíthatatlan állapotba kerül. A genetikai kutatások igazolják, hogy a csontozat tömegének kialakításában illetve a későbbi csontvesztés mértékében több gén is szerepet játszik.

Genetikailag öröklünk szüleinktől olyan géneket, melyek szükségesek a ideális csontanyagcsere, a megfelelő kalcium- , foszfátforgalom vagy D-vitamin felhasználás beállításához. Abban az esetben, ha ezen génekben változás, működésképtelenség tapasztalható, a csontképződéshez és az erős csontozat megtartásához szükséges kalcium beépülés zavart szenved, akár a felritkult csontozat miatt egy implantátum beültetése is lehetetlenné válik. Sajnos az apró hiba nem csupán a csontjainkat érinti, hanem egyéb fontos területet is, mint például az endokrin -, izom-, vagy az idegrendszerünk ideális működését is befolyásolja. Ezért nagyon fontos ezen gének korai feltérképezése, mivel az időben megkezdett terápia nagymértékben javítja a csontminőséget.

Sportaktivitás szerepe a csontritkulás megelőzésében
A csontszövet a terhelésnek megfelelően folyamatosan átépül, átalakul. Ezen átépülés egyik legfontosabb ingere maga a mozgás. A mozgás következtében jelentkező erőhatásokra válaszul, élénkül a vázrendszer anyagcseréje annak érdekében, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjon a terheléshez. Csontritkulás esetén csökken a csontok szerves és szervetlen állományának tömege. Ennek egyik oka lehet a terhelés tartós hiánya is. Ezért a sportolás oly módon képes késleltetni a csontritkulást, hogy a rendszeres terhelés biztosításával újra és újra ingert szolgáltat a csontszövet átépülése számára, amely elengedhetetlen a csontszövet egészséges szerkezetének megőrzéséhez. Vizsgálati adatok utalnak arra is, hogy rendszeres testedzéssel a csonttömeg minden életkorban megtartható, sőt növelhető is. Idősebb korban a csonttömeg növekedése ugyan kisebb mértékű, mint fiatalok esetében, azonban a kismértékű növekedés is elég ahhoz, hogy ne fokozódjon a csontritkulás. Abban az esetben, ha az eredmények genetikai mutációt mutatnak a csontanyagcseréhez szükséges fehérjéket illetően, a fizikai aktivitás mértéke is módosítást igényel.

A Csontritkulási GénTérkép elvégzésével és a Sportaktivitási kérdőív kitöltésével képet kaphat jelenlegi állapotáról, valamint javaslatot arra vonatkozólag hogyan módosítsa életvitelét. Igény szerint lehetőség van írásos szakvélemény kérésére (elektronikus úton, a sportaktivitási kérdőív és a géntérkép alapján), vagy személyes konzultáció keretein belül történő fizikai állapotfelmérésre, mellyel kiegészíthetőek a meglévő adatok, valamint személyes szaktanácsadásra az egyénre szabott életmódterv elkészítéséhez.

Készíttesse el géntérképét!

Gyors és fájdalommentes mintavétel

Várakozás nélkül, akár itt a helyszínen vagy otthonában

Eredmény 3 napon belül


Ne várjon a csodára, éljen GénTudatosan!

RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!