Bőrelváltozások plasztikája

A test bármely részén keletkezhetnek kisebb- nagyobb szemölcsök, túlzott szaruképződés miatt keletkezett kis kinövések, különböző festékes anyajegyek, kötőszöveti jóindulatú daganatok, melyek leggyakrabban semmilyen panaszt nem okoznak, csupán esztétikai szempontból zavarják tulajdonosukat. Bizonyos elváltozások elhelyezkedésük miatt okoznak zavart pl. borotválkozásnál, öltözködésnél, stb. Ezen elváltozások eltávolítása az esetek döntő többségében nem feltétlenül szükséges, csak ha a páciens kéri, s nincs olyan ok, ami az eltávolítás ellen szólna, elvégezhető.

Azon bőrelváltozások, melyek panaszt okoznak (fájdalmasak, nedvedzőek, növekedésnek indultak, esetleg vérzékenyek), azok mindenképpen kezelést igényelnek, ami legtöbb esetben műtéti eltávolítást jelent.

Alapfelfogásunk ezen bőrelváltozásokkal kapcsolatban az, hogy az egyértelműen jóindulatú bőrelváltozásokat (faggyú- tömlő, zsírcsomó, szemölcs, szaru túltengés) egészben, ép széllel kimetszük, s minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük.

Azon bőrelváltozásokat, melyeknél felmerül a rosszindulatúság legkisebb gyanúja is, onkodermatológus (bőrgyógyász- onkológus) szakorvos véleményét kérjük és ettől függően történik a műtéti terv felállítása. Szükség esetén cytológiai vizsgálat is megelőzi a műtétet, hogy a lehető legbiztosabb diagnózis birtokában, az optimális műtét történjen. Természetesen ezen eseteknél is egészben, épben történő kimetszés, műtét után szövettani feldolgozás a követett út. Amennyiben a szövettani vizsgálat rosszindulatú elváltozást mutat, úgy a szakma szabályainak megfelelő további kezelés ill. szoros ellenőrzés követi a műtétet.

Különösen gondot fordítunk minden festékes bőrelváltozásra, tekintettel arra, hogy a festékes elváltozások bizonyos fajtája nagyon hajlamos rosszindulatú elfajulásra (ú.n. melanoma malignummá átalakul), melyet egy nem elég körültekintően végzett műtét végzetesen befolyásolhat. Amennyiben a festékes bőrelváltozás a rosszindulatúságnak a legkisebb jelét mutatja, akkor a beteget olyan onkológiai centrumba irányítjuk műtétre, ahol egy esetleg szükséges kiterjesztett műtét, a műtét után szükséges kiegészítő gyógyszeres kezelés (cytostatikus terápia, immunterápia), a beteg onkológiai gondozása is biztosított.

A műtét lényege minden esetben az elváltozás épben történő kimetszése, utána a bőrhiány zárása.

A műtét második része a kimetszés után maradt bőrhiány helyétől, nagyságától, irányától, környezetétől, a bőr milyenségétől függően rendkívül változatos lehet mind a műtét nehézségét, mind a műtét idejét illetően. Legegyszerűbb esetben a metszést követően a sebszéleket össze lehet varrni. Az ilyen, látszólag nagyon egyszerű esetekben sem mindegy azonban a metszés iránya, mivel a bőrnek vannak ú.n. erővonalai, melyek mentén ejtett sebek vékony heggel gyógyulnak, az ettől eltérő irányú hegek gyakran kiszélesednek, feltűnőek. A hegkorrekciók egy része is gyakorlatilag ezt jelenti, azaz a nem megfelelő irányú hegek jó irányúvá tétele a szebb gyógyulás érdekében. Bonyolultabb esetekben a seb környezetéből kell különböző módokon bőrt elforgatni- elcsúsztatni a bőrhiány zárása céljából. Más esetekben a test egyéb helyéről válhat szükségessé bőr átültetése.

Nagyon fontos, hogy a különböző elváltozások kimetszésére vállalkozó sebész otthonosan mozogjon a bőrhiány zárásának különböző módozataiban, mert ellenkező esetben a kellően nagy, épben történő kimetszés szenved csorbát a könnyen zárható nagyságú seb érdekében, kockáztatva ezzel a műtét korrektségét, sikerét. A plasztikai sebész ezzel a szaktudással fel van vértezve!

A szép hegek érdekében műtét után is szükséges az utasítások pontos betartása (napozás mellőzése minimum 6 hétig, kenőcsös kezelés, a heg feszüléstől való óvása, kozmetikumoktól tartózkodás, stb.) mely utasításokat az operáló orvos minden esetben személyre szabottan, részletesen ismertet a pácienssel.

RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!