Mell műtétek
Mell kisebbítés (Reductio mammae)

A túlságosan nagy méretű emlők súlyuknál fogva megnyújtják az őket felfüggesztő bőrt, s ezáltal lógó helyzetbe kerülnek. Ilyen nagy méretű emlőknél a mellfelvarrás önmagában nem elegendő beavatkozás a lógó emlők korrekciójára, hanem ilyen esetekben szükséges az emlőállomány egy részének eltávolítása is a bőrfelesleg eltávolítása mellett. A kívánt méretűre csökkentett emlők felvarrás után tartósan szép melleket eredményeznek.

Csak teljesen kifejlett emlő esetében - általában 16 éves kortól- végezzük a beavatkozást. Egészen kivételes esetben- extrém nagy, elviselhetetlen méret - korábban is. A műtétet altatásban végezzük.

A műtéti metszések: a mellbimbó körüli körkörös metszés, a mell alatti áthajlási redőben ejtett harántmetszés, valamint a kettőt összekötő, a bimbóudvar alatti függőleges metszés.

Előzetes mérések és az eltávolítandó emlőállomány kijelölése után kerülhet sor a műtétre.

A bőrfelesleg felpreparálása után az emlőállomány egy részét- aszimmetrikus emlők esetén a két oldalon eltérő nagyságú részét- eltávolítjuk, majd a maradék emlőállományt felszívódó varratokkal egyesítve félgömb alakúra formáljuk. Bizonyos aszimmetriák esetén egyik oldalon végzünk csak rezekciót (emlőállomány kicsinyítést), a másik oldalon csak pexiát (mellfelvarrást).

Ezután kimetsszük a bőrfelesleget, a mellbimbót és bimbóudvart pedig áthelyezzük új, a korábbinál magasabb, az új formának megfelelő helyére, az emlődomborulat csúcsára. Eközben szükség szerint a bimbóudvar kisebbítése is elvégezhető. A metszéseket a bőr alatti szövetben- és a bőrben vezetett, kívül nem látható tovafutó varratokkal zárjuk, melyek később teljesen eltávolításra kerülnek. A műtét végén külső sebragasztóval rögzítjük a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák- feszítsék a varratokat, az ideális sebgyógyulás és optimális hegesedés biztosítása céljából.

Műtét után egy éjszakát a Klinikán szükséges tölteni !

A varratokat két részben szoktuk eltávolítani.

Melltartó viselése még hetekig szükséges a varratsor tehermentesítése céljából legalább 4 hétig éjjel- nappal, később a sebgyógyulástól függően még 2 hétig. Ezalatt napozás, szolárium is kerülendő. Műtét után 2 hétig a felkarok, vállak fizikai kímélete szükséges. Autóvezetés 2 hétig tilos.

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és a tökéletes műtét utáni kezelés mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés gyógyul a legszebben- ez szinte láthatatlan lesz idővel. A bimbó alatti függőleges metszés is alig látható, szép heggel gyógyul az esetek többségében. A leginkább problémás heg mindig a mell alatti harántmetszés hege- ez a leginkább észrevehető.

A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli finom, vékony bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr. Aki tehát ilyen műtétre vállalkozik, annak el kell döntenie, hogy lógó mellei zavarják- e jobban, vagy a műtét után valamelyest minden esetben látható műtéti hegek.

A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni.

A műtétnek a bármilyen műtét kapcsán szóba jöhető szövődménye van csupán (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar ), főleg nagy melleknél és idősebb korban előfordulhat zsír-elhalás, mely átmeneti váladékozást okozhat.

A mellbimbó áthelyezése miatt előfordulhat átmeneti érzészavar, de ez csak átmeneti, és csak az esetek kisebb részében jelentkezik. Egészen kivételes esetben előfordulhat a mellbimbó elhalása- ilyen esetben egy másik plasztikai műtéttel pótolható.

Kerülendő a gyakori testsúlyváltozás, dohányzás, túlzott napozás, ajánlott viszont az egészséges életmód mellett a melltartó legalább időszakos viselése a bőr ismételt kinyúlásának- azaz egy újabb műtét szükségességének minél későbbre tolása érdekében. Sportoláshoz mindig melltartót kell viselni!

ELŐTTE UTÁNA
RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!