Mell műtétek
Mell felvarrás (Mastopexia)

Az emlők megsüllyedésének oka, hogy a bőr, amely az emlő állományának egyedüli felfüggesztője, megnyúlik, rugalmasságát elveszti, így a mirigyállomány és a zsírszövet- kötőszövet a gravitáció szabályainak megfelelően lesüllyed. Az emlők lógása leggyakrabban a szülés- szoptatás után lép fel, miután a terhesség és a szoptatás alatt az emlők megduzzadnak, a bőr megnyúlik, s a terhesség- szoptatás után, a duzzadás megszűntével, melyhez a mirigyállomány sorvadása is hozzájárul, kialakul a lógó emlő. Természetesen szoptatás nélkül, sőt terhesség nélkül is felléphet ez a jelenség, csupán az életkor előrehaladásával. Esetleg az emlő nagyságánál - nagy súlyánál fogva is megnyújthatja a bőrt. Lógó emlő fejlődési rendellenességként is előfordul.

Műtét leírása

A fölösleges bőr eltávolítása, ezáltal az emlőállomány eredeti helyére való visszahelyezése.

A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető- mi az altatást tartjuk előnyösebbnek nagyobb méretű emlőknél, kisebb emlők esetén a helyi érzéstelenítést ajánljuk.

A típusműtétnél (amit az esetek döntő többségében végzünk), három metszést ejtünk: a mellbimbó- udvar szélét teljesen körbemetsszük, a mell alatti áthajlási redőben harántmetszést ejtünk, s a két előző metszést a bimbó alatt függőleges metszéssel összekötjük. A bőrfelesleget felpreparáljuk az alapjáról, majd az emlőállományt felszívódó öltésekkel raffolva új formát adunk a mellnek a kívánt magasságban. Ezután kimetsszük a bőrfelesleget, a mellbimbót és a bimbóudvart pedig áthelyezzük új, korábbinál magasabb, az új formának megfelelő helyére. Eközben szükség szerint a bimbóudvar kisebbítése is elvégezhető. A metszéseket a bőr alatti szövetben- és a bőr alsó rétegében vezetett tovafutó öltésekkel zárjuk melyek később teljesen eltávolításra kerülnek. A műtét végén rögzítjük a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák - feszítsék a varratokat, mert ez a hegesedést rossz irányban befolyásolná. Helyi érzéstelenítés esetén haza lehet menni a műtét után, altatás esetén 1 éjszakát a Klinikán szükséges tölteni! A varratokat két részben szoktuk eltávolítani, 3 hét alatt.

Melltartó viselése még hetekig szükséges a varratsor tehermentesítése céljából, legalább 3 hétig éjjel- nappal, később a sebgyógyulástól függően még 4 hétig. Ezalatt napozás, szolárium is kerülendő.

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és a tökéletes műtét utáni kezelés mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés gyógyul a legszebben, a bimbó alatti függőleges metszés is alig látható, szép heggel gyógyul az esetek többségében.

A leginkább problémás heg mindig a mell alatti harántmetszés hege- ez a leginkább észrevehető. A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered.

A bimbóudvar körüli vékony, finom bőr finomabb heggel gyógyul mint a mell alatti vastagabb bőr. Aki tehát ilyen műtétre vállalkozik, annak el kell döntenie, hogy lógó mellei zavarják-e jobban, vagy a műtét után valamelyest minden esetben látható műtéti hegek.

A kevesebb és kevésbé látható heg érdekében - sajnos csak az esetek kisebb részében - végezhető egy másik típusú műtét, az ú.n. "short scar" („rövid heg”) mastopexia. Ez a műtét azonban csak akkor végezhető, ha a bőrfelesleg aránylag nem túl nagy. Ilyen esetekben a bimbóudvar körüli metszésből valamint az ettől lefelé- kifelé oldal felé irányuló ferde metszésből távolítjuk el a felesleges bőrt és helyezzük át a mellbimbót. Ezzel a módszerrel megspórolhatjuk a három közül mindig a legrosszabb eredményt adó mell alatti harántmetszést.

A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni.

Mindkét típusú műtétnek a bármilyen más műtét kapcsán szóba jöhető szövődménye van csupán (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar), nagyon ritkán – főleg nagy melleknél, és idősebb korban, zsírelhalás előfordulhat, mely átmeneti váladékozással jár.

A mellbimbó áthelyezése miatt előfordul ritkán átmeneti érzészavar (ez lehet csökkent-, vagy túlérzékenység), de ez csak átmeneti, és csak az esetek kisebb részében jelentkezik. Egészen kivételes esetben előfordulhat a mellbimbó elhalása- ilyen esetben egy másik plasztikai műtéttel pótolható.

Kerülendő a gyakori testsúlyváltozás, dohányzás!

Ajánlott nagyobb méretű emlők esetén legalább időszakos melltartó viselés, hogy a bőr ismételt kinyúlása, ezáltal egy újabb műtét szükségessége minél később következzen be.

A műtét a későbbi terhesség ill. szoptatás képességét nem befolyásolja. Igen kicsi, de lógó mellek esetén a mellfelvarrást szilikon implantációval (beültetéssel) szükséges kiegészíteni a szép eredmény érdekében.

Teljesség érdekében megemlítjük, hogy egyéb módszerekkel is végezhető emlőfelvarrás, amelyeket csak nagyon speciális esetben alkalmazunk Ilyen az ú.n. “tubularis” (csőszerű) emlő esetében a bimbóudvar körül koncentrikus gyűrű alakú bőr eltávolítása – BENELLI módszerével. Ezen módszer esetében nem ritka a bimbóudvar kinyúlása, melynek kivédésére egy erős-, nem felszívódó fonalat hagyunk tartósan a bőr alatt.

Az ú.n. “vertikális” mellfelvarrás (LEJOUR vagy SHAEFFLAN módszerével) esetén nincs alsó haránt heg, de valamelyest nagyobb a szövődmények lehetősége és nem ritkán szükséges egy második műtét az előnytelen hegek korrekciója céljából.

ELŐTTE UTÁNA
RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!