Fülplasztika

A gyermek- és felnőttkor egyik leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó esztétikai problémája mindkét nem esetében az elálló fül. A fül alaki rendellenességei a gúnyolódások örök és kifogyhatatlan forrásai. Ennek műtéti korrekciójára már gyermekkorban van lehetőség, általában 7 –8 éves kortól, amikor a gyermekkel való együttműködés már kellő szinten kialakítható.

A műtét helyi érzéstelenítésben, mintegy 40 – 60 percet vesz igénybe az injekciózás minimális kellemetlenségét leszámítva fájdalommentesen végezhető (kívánságra természetesen altatásban is!)

A metszés a fül mögött, nem látható helyen van, ritkán a fülkagyló elülső felszínén a fül természetes hajlatában, ugyancsak rejtett helyen.

A műtét során a fül alakjának kívánt korrekcióját a fülkagyló- porc és esetleg bőr egy részének eltávolításával (elálló fül esetén pl.), ill. szükség szerint a porc újraformálásával (pl. hiányzó görbület képzése), fölötte a bőrseb zárásával és ezen új forma rögzítésével érjük el. Műtét után a felhelyezett kötéssel helyi érzéstelenítés esetén haza lehet menni, altatás esetén egy éjszakát a Klinikán szükséges tölteni.

A kötés eltávolítása 7-10 nap múlva esedékes, ekkor történik a varratszedés is. A kötés eltávolítása után még 6 hétig éjszakára a füleket le kell kötni, hidegtől ajánlatos óvni (érzékeny a hőhatásokra). Mindenféle traumától óvni kell a fülkagylót (pl. olyan sportok űzése, melynek során a fülkagylót erőbehatás érheti) 2 hónapig.

A műtétnek a szokásos műtéti szövődményei (vérzés, gyulladás) lehetnek, ám ezek a gyakorlatban rendkívül ritkán fordulnak elő. Nagyon ritkán előfordul az újonnan megformált görbület újbóli elsimulása idővel, mely ismételt műtéttel sikerrel korrigálható .

Lehetséges szövődmények: műtét utáni vérzés, sebgyógyulási zavar, gennyedés, a fül minimális alaki változása. Felsorolt szövődmények újabb műtétet tehetnek indokolttá.

ELŐTTE UTÁNA
RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!