Hasplasztika

Nagyobb mértékű fogyás, terhesség utáni állapot együtt járhat azzal, hogy a kövérség vagy terhesség miatt kitágult bőr elveszti rugalmasságát, petyhüdtté, lógóvá válik. A kor előrehaladtával is csökkenhet a bőr feszessége, s ez hasonló problémát okozhat. Gyakran a bőr kinyúlása együtt jár zsírfölösleg lerakódásával a hason.

A has plasztikai műtétének lényege a has bőrfeleslegének, vele együtt zsírfeleslegének eltávolítása, szükség szerint kiegészítve a hasfali izomzat szétcsúszása esetén annak rekonstrukciójával - helyreállításával. Esetenként a kimetszéseket zsírszívással is ki kell egészíteni, mely egy ülésben elvégezhető a műtéttel. A műtét eredményeként a megmaradt bőr feszessé válik, a zsírfölösleg eltávolítása ill. a hasfali izomzat helyreállítása következtében a has formája lényegesen javul.

A beavatkozás altatásban (vagy esetleg ritkán gerinc körüli érzéstelenítésben) végezhető. A műtét előtti vizsgálatokat (labor, mellkas rtg, EKG, aneszteziológiai vizsgálat, sz.e. belgyógyászati vizsgálat) kérjük időben szerezze be!

A műtéti metszések: legtöbb esetben a két csípőtövis között, a bikinivel takart helyen egy harántmetszés, valamint a köldök körül egy körkörös metszés. A köldök körüli heg egyáltalán nem feltűnő, alig észrevehető, a haránt heg ideális esetben vékony, nem feltűnő, ritkábban a bőr feszülése miatt kissé szélesebb- ekkor egy későbbi időpontban elvégzett hegkorrekcióval lényegesen javítható. Speciális esetekben a köldök alatt, a középvonalban is lehet hegvonal. Műtét során a has bőrét nagy területen, egészen a bordákig fel kell preparálni. Tekintettel a nagy sebfelületre, a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is drain - cső(vek) elhelyezése válik szükségessé a műtét végén, melyen át a sebváladék levezetésre kerül, ill. enyhe szívással a bőr letapadását lehet elősegíteni. A drain- cső(vek) eltávolításának ideje a műtét után leghamarabb 2 nap, de akár 6 - 8 nap is lehet. Az első 2 napot a Klinikán szükséges feküdni, majd problémamentesség esetén haza lehet menni - amennyiben a drain-csöveket még nem lehetett eltávolítani, úgy a cső(vek)-el együtt. Fokozott váladékképződés esetén az is előfordulhat, hogy a drain eltávolítása után képződő sebváladékot a bőrön át, injekciós tűvel történő leszívással kell eltávolítani. (Ez teljesen fájdalmatlan beavatkozás.)

A műtétet véralvadás-gátló gyógyszer adása mellett végezzük a thrombosis -, embolia kockázatának csökkentése céljából (műtét előtt legalább 3-4 órával kezdett-, műtét után még 4 napig folytatott napi 1 injekció), melynek következtében nagyobb mennyiségű folyadék képződhet, a drainek hosszabb ideig válhatnak szükségessé.

Otthon 2 hétig maximális fizikai kímélet javasolt. Műtét után, különösen, ha zsírszívás is történt, rugalmas dressz - elasztikus haskötő viselése javasolt 2-4 hétig.

A varratszedés műtét után 2-3 hét múlva történik. Fizikai kímélet, nehéz fizikai munka, sportolás még további 4 hétig nem engedélyezett, ill. a hasfali izomzat megfeszítésével is járó esetekben 6-10 hétre is megnyúlhat. A műtétnek a szokásos műtéti szövődményeken túl (vérzés, fertőzés, thrombosis, thrombo-embolia ) általában egyéb szövődménye nincs. Nagyon ritkán előfordulhat körülírt bőrelhalás, valamint steril zsírelhalás, (főleg nagyobb, zsíros hasaknál, és idősebb korban), mely átmeneti váladékozással járhat.

RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!