Szemhéj plasztika

A felső és az alsó szemhéjak bőrének öregedése, rugalmasságának elvesztése, a szem környéki támasztórendszer petyhüdtsége, kifejezett ráncosodással, szemkörnyéki duzzanattal járhat, ami esztétikai és pszichés panaszokat eredményezhet. Súlyosabb esetekben látási nehezítettséget is okozhat a látótérbe belógó szemhéjaknak a bőre. A műtét célja a fiatalosabb, kellemesebb megjelenés, az esztétikai és funkcionális helyreállítás.

A megoldás a fenti esetekben, a szem körüli szövetek, eredeti állapothoz közeli műtéti rekonstrukciója. Alsó szemhéjnál, amennyiben szükséges, a felesleges zsírszövet eltávolítása, felső szemhéjnál a petyhüdt, lelógó bőrfelesleg kimetszése. Mindezt úgy, hogy szinte ne lehessen észrevenni a beavatkozást. A metszési vonalakat ezért a ráncokba rejtjük. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény a forma, a kontúr, valamint a funkció javítása és soha nem a tökéletes állapot. A műtét javítva külsejét, megteremtheti önbizalmát, látási nehezítettség esetében pedig megszünteti a panaszokat is.

Az egynapos sebészet

Az "egynapos sebészet" azt jelenti, hogy a beteg, a műtétet követő 24 órán belül, többnyire pár órás megfigyelés után, a saját lábán, kísérővel hagyja el az operáló intézetet, és a gyógyulás saját otthonában történik. Az egynapos sebészetnek szigorú szakmai, szociális és egyéb feltételei vannak, amelyek megbeszélésére a konzultáció során akkor kerül sor, amikor már konkrétan felmerül a műtét elvégzése (Pl.: Jó általános állapotot feltételez, súlyos rendszerbetegség nélkül, a betegnek vállalnia kell a hazaszállítás, valamint az otthoni ápolás megszervezését, valamint rendelkeznie kell telefonnal, hogy bármely probléma esetén fel tudja venni a kapcsolatot a klinikával és az operáló orvossal stb.).

Műtét előtti teendők

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után az operáló orvos megbeszéli a beteggel a lehetőségeket, amelyek befolyásolhatják döntésében a műtéttel kapcsolatban (pl. a kívánt méretcsökkenés, vagy formai változás, stb.). Ez után közöljük a beteggel, hogy sebészeti szempontból alkalmas e, hogy az egynapos sebészet keretében operáljuk. Ekkor esik szó az egy napos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (pl. szemészeti) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A műtét

A műtét általában helyi érzéstelenítésben történik, de természetesen altatásban is elvégezhető. A felső szemhéj plasztikai műtét során a műtéti bemetszés a szemhéj felső részében, egy természetes ráncba rejtve történik, majd ezt követi az előzőleg kijelölt bőrfelesleg kimetszése. Az alsó szemhéj plasztikai műtét során a bemetszés az alsó szempillák alatt 1-2 mm-el történik, párhuzamosan a szemréssel. A bőr redukciója ezen a területen általában mérsékelt, itt legtöbbször a felszaporodott zsírt kell eltávolítani. Amennyiben szükséges, a támasztó szövetek fixálását is elvégezzük. A sebzárást mindig plasztikai varrattal, ugyancsak rejtve végezzük. Az alsó szemhéj plasztikánál bizonyos esetekben a zsírszövet eltávolítása a szemkötőhártya felöli oldaláról is elvégezhető, ebben az esetben, a későbbiekben heg egyáltalán nem lesz látható. A felső és alsó szemhéj plasztikai műtétek külön, vagy együtt is elvégezhetőek. Gyakran fordul elő, hogy arc ránctalanító műtétjével együtt kerül sor a szemhéjak plasztikai műtétjére is. A műtét végén a varratokat tapaszokkal rögzítjük.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhat szövődmény. A korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, idejében felismerve, jól kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtét utáni 4-6 órás megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen jelét tapasztalja szövődmény kialakulásának, azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Késői szövődmény lehet a szemhéj plasztikai műtétek speciális, igen ritka szövődménye, a részlegesen, súlyosabb esetben teljesen kiforduló alsó szemhéj, mely hosszú fennállása esetén kellemetlen panaszokat (pl.állandó könnycsorgás) okoz, és a szem egyéb betegségeihez vezethet. A műtét alatti szemsérülés inkább irodalmi ritkaságként említhető. Az előbbi szövődmény a korrekt műtéti technikával kerülendő el. Az eljárás más műtétekhez hasonlóan veszélyeket rejt magában, de elterjedt beavatkozás a klinikánkon és a páciensek minden esetben elégedetten távoznak.

Műtét utáni teendők

A műtét után a szemkörnyékén duzzanat, kékes - lilás elszíneződés keletkezhet. A szemkörüli szövetek duzzanata, valamint egy esetlegesen kialakuló kötőhártya gyulladás megelőzése miatt, antibiotikus szemcsepp használata, valamint jegelés alkalmazása szükséges. A műtét után, a 4 - 6 órás megfigyelési időt követően a beteget kísérővel hazabocsátjuk. Altatás esetében a műtétet követő megfigyelés 16 - 18 óra. Célszerű a napszemüveg viselése, szem megerőltetésének a mellőzése, otthonában magasabb fejpárna és pihenés javasolt. Kontroll vizsgálat általában a műtétet követően az ötödik-hetedik napon történik. Ekkor végezzük el a varratok eltávolítását. A szem környéki duzzanat, és vérömleny általában 1-2 hét alatt spontán, teljes mértékben felszívódik.

RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!