Zsírszívás

Férfiak- nők egyaránt örökké küzdenek fölösleges kilóik, testük különböző tájékain lerakódott, előnytelen formát kölcsönző zsírpárnáik ellen. Különböző diétás módszerekkel, testgyakorlatokkal dacoló zsírlerakódások eltávolítására dolgozták ki a zsírszívás módszerét.

Lényege, hogy kb. 0,5 - 1 cm-es bőrmetszésen át vékony csövet vezetünk be a bőr alatti zsírszövetbe, melyen át folyadékkal felduzzasztjuk a területet, majd erős szívás útján eltávolítjuk az ott levő zsírfelesleget. A szívás után azonnal rugalmas, erős nyomást biztosító öltözéket (nadrág, dressz) helyezünk a területre, melyet minimum 2 hétig szükséges (4-6 hétig ajánlott) viselni szükséges a vérzések elkerülése-, a duzzanatok csökkentése-, a bőr gyorsabb- és szebb visszatapadása érdekében.

A zsírszívás többféle módszerrel végezhető (száraz-, nedves- illetve duzzasztásos technika), ma már gyakorlatilag szinte kizárólag a duzzasztásos technikát alkalmazzák, természetesen mi is (ld. előző szakasz !).

A zsírszívás során a zsírszövet roncsolása történhet ultrahanggal, vagy legújabban vibráció segítségével.

Az ultrahangos zsírszívásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai (pl. a hőfejlődés miatt a bőr égési sérülése), illetve vannak még hosszú távon vizsgálandó következményei (a szövetekben vacuolák, „hólyagcsák” képződnek, melyek hosszú távú esetleges negatív hatásait még vizsgálják).

A vibrációs zsírszívás a legújabb módszer, a rendelkezésre álló néhány éves tapasztalatok pozitívak, lényeges mellékhatásokról nem számoltak be, jelenleg ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, mi is ezt alkalmazzuk. Előnye a hagyományos zsírszívással szemben, hogy kevesebb szöveti traumával jár, így kevesebb vérzést-vérveszteséget-, kevesebb műtét utáni duzzanatot-bevérzést okoz, ezáltal valamelyest lerövidül a gyógyulási időszak.Alapvetően leszögezhető azonban, hogy bármelyik módszerrel lehet kiváló eredményt elérni, illetve egyik módszer sem garantál 100 %-os eredményt.

Zsírszívással csak korlátozott mennyiségű zsírt lehet eltávolítani egy alkalommal, mivel a szervezet számára nem közömbös folyadékveszteségről van szó, amely egy mennyiségen túl nem fokozható veszély nélkül. Az adott területről sem lehet az összes zsírsejtet eltávolítani (max. 80-90 %-ot), a bőr elhalásának fokozott veszélye miatt.

Csak helyi, körülírt zsírlerakódások korrekciójára alkalmas (has, csípő, nyak, comb, térd, hát, toka, stb.) és nem használható általános kövérség ellen! Kinyúlt, rugalmatlan bőr alatti zsír eltávolítása nem ajánlott ezen módszerrel, mivel a kinyúlt bőr utána még inkább lógni fog, még petyhüdtebb lesz. Ebből következően bizonyos életkoron túl már csak ritkán ajánlható.

Megfelelően megválasztott esetekben a módszer nagyon szép eredményt biztosít, a testforma helyi hibáját szépen megszűnteti. Az eredmény nem azonnal látszik, mivel a beavatkozás után duzzanat, bevérzés keletkezik. Végleges eredmény kialakulása néhány hónap múlva várható. Előfordulhatnak ritkán a hegesedés következtében egyenetlenségek. Tekintettel a kb. 0,5 - 1 cm-es metszésre, feltűnő heg nem marad.

A beavatkozás végezhető helyi érzéstelenítésben (saját gyakorlatunkban csak kisebb területeken, nem túl nagy mennyiségű zsír eltávolítására használjuk – pl. toka, térd, belső comb), bizonyos területek esetében ritkábban gerincvelői érzéstelenítésben (köldök alatti területek), vagy altatásban. Helyi érzéstelenítés után haza lehet menni, és 1-2 hét kímélet után gyakorlatilag normális életvitel folytatható. A sportolást 1 hónap múlva lehet elkezdeni.

Altatás, vagy gerincvelő érzéstelenítés után 1 éjszakát szükséges a klinikán tölteni.

A műtét után mindig keletkeznek bevérzések, duzzanatok, illetve a zsírszívott terület bizonyos fokú megkeményedése mindig fellép. Az első néhány napban ezek a jelenségek fokozódnak (ebben az időszakban kevesebb mozgás-, több pihenés javasolt, de nem állandó fekvés, mely a trombózis - embólia veszélyét növelné!), majd eleinte gyorsabban, később lassabban elmúlnak. A végeredmény, mint korábban már említettük, átlagosan kb. 9 - 12 hónap múlva látszik. A zsírszívás nem jelent lényeges súlyveszteséget, az eredmény a kontúrok előnyös megváltozásában, illetve körfogat-csökkenésekben mérhető.

A zsírszívás az esetek legnagyobb részében semmilyen komplikációval nem jár. Igen ritkán vérzés, fertőzés, trombózis, trombo-embólia, zsírembólia előfordulhat, hosszú távon a fent említett, ritkán előforduló egyenetlenség léphet fel.

A műtéttől sajnos a cellulitis (narancsbőr) megszűnése nem várható!

ELŐTTE UTÁNA
ELŐTTE UTÁNA
ELŐTTE UTÁNA
RÓLUNK
KAPCSOLAT

Az Ön böngészője nem kompatibilis a weboldallal!
Kérjük frissítse böngészőjét! A frissítés teljesen ingyenes!